Sizi Arayalım

Hoş Geldiniz. Nasıl yardımcı olabilirim?

Takımımız Hazır

İletişime Geçin

Blog

Kumlama için Sarı Kum (Silis Kumu) Kullanmak Neden Tehlikeli ve Verimsizdir;

Kumlama için Sarı Kum (Silis Kumu) Kullanmak Neden Tehlikeli ve Verimsizdir;

Rüzgârın taşıdığı su ve kumun aşındırıcı etkisi altında uzun süre daha pürüzsüz hale gelen kayaların doğal erozyon sürecinin gözlemlenmesi sonucu kumlama ortaya çıktı. Kumlama ile aşındırıcı partiküllerin mekanik ivmesi kullanılarak kısa sürede aynı erozyon etkisinin elde edilmesi hedeflendi. 1870'de Benjamin Tilghman, yüzeylerdeki pası ve boyayı çıkarmak için ilk kumlama makinesini tasarladı ve ardından 1904'te Thomas Pangborn, metal yüzeyleri temizlemek için basınçlı hava ve sarı kum (silis kumu) karışımını kullanarak konsepti geliştirdi. Kumlama işlemlerinde büyük ölçüde sarı kumun (silis kumu) kullanıldığı uzun bir dönemin başlangıcıydı. Zamanla kumlama için sarı kum (silis kumu) kullanımının silikoz hastalığı sonucu kumlama operatörleri arasında çok sayıda akciğer hastalığına ve ölüme neden olduğu görülmüştür. Silikozis, kumlama işlemleri sırasında açığa çıkan tozda bulunan serbest silis kristallerinin sarı kum (silis kumu) ile solunması sonucu oluşan, tedavisi olmayan, öldürücü bir hastalıktır. Serbest silika kristallerinin diğer isimleri şunlardır: kristal silika, serbest silika. Şu anda, yüksek silikozis hastalığı sayısından dolayı, Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri, 0.1 %'den fazla serbest silika içeren kumlama malzemelerinin kullanımını yasaklamıştır. Sarı kum (silis kumu) yaklaşık 90 % oranında serbest silika parçacıkları içerir, bu nedenle operatörlerin sağlığı için son derece tehlikelidir. Kumlama işlemleri sırasındaki yüksek kırılganlıkları nedeniyle, sarı kum (silis kumu) parçacıkları 2 ila 10 mikron (μ) arasında çok ince serbest silika parçacıklarına ayrılır. Bu partiküller daha sonra solunur ve akciğer içerisindeki alveolar hücrelerine gömülür, herhangi bir tedavi yöntemi ile bunları ortadan kaldırma imkanı yoktur. Organizmaya yabancı cisimlere karşı savunma bariyeri olarak, akciğerlere gömülü serbest silika partikülleri doku ile kaplanır ve akciğerlerde solunum yetmezliği, çoklu komplikasyonlar, kanser ve ölüme neden olan çoklu nodüllerin oluşumuna yol açar.

Kumlama işlemlerinde sarı kum (silis kumu) kullanılması, operatörler koruyucu kumlama ekipmanı giyse bile son derece tehlikelidir. Rüzgarsız atmosferde, 2 mikronluk bir serbest silika partikülü 1 metrelik alanda sadece 24 saatte çalışma sahasını çevreleyen görünmez bir serbest silika partikülü toz bulutu oluşturur. Operatör kumlama işini bitirdikten sonra veya mesai molaları sırasında kumlama maskesini çıkardığında, görünmez toz bulutundan büyük miktarda serbest silika parçacığı solunmakta ve diğer parçacıklarda bu esnada kaskın iç kısmına dolar daha sonra operatör tarafından kumlama maskesi tekrar giyildiğinde içerisine dolan partiküller solunmaktadır. Ayrıca, serbest silika partiküllerinin görünmez toz bulutunun sadece kumlama operatörlerini değil, aynı zamanda ofis personeli, temizlik personeli, güvenlik ve diğerleri gibi çevrede çalışan personeli de etkilediği görülmüştür.

Bir kez ortaya çıktığında, hastalık iyileşmez ve sürekli ağırlaşarak ölüme yol açar. Uluslararası olarak, serbest silika partiküllerine tek bir maruz kalmanın bile silikoza yol açabileceği söyleniyor. Patlatma operasyonlarında sarı kum (silis kumu) kullanımını açıkça yasaklayan ülkelerle birlikte serbest silika partiküllerine maruz kalma tehlikesi göz önüne alındığında, risk alanlarını normalleştiren ve standartlaştıran birçok uluslararası kuruluş, sarı kum kullanımına karşı mücadelede aktif olarak yer almaktadır. (silika kumu). Sarı kum (silis kumu) ile ilgili tehlikeler hakkında farkındalık kampanyaları düzenleyerek, standartları, normları ve güvenlik prosedürlerini düzenleyerek ve bu standartlara, normlara ve prosedürlere uyan şirketleri belgeleyerek. Bu nedenle, sarı kum (silis kumu) kullanımı FROSIO Norveç Yüzey İşlem Müfettişleri Eğitim ve Sertifikasyon Profesyonel Konseyi, NACE - Ulusal Korozyon Mühendisleri Derneği, SSPC - Koruyucu Kaplamalar Derneği tarafından önerilmemektedir.

Firmalar, operatörlerin serbest silika partiküllerine maruz kalmalarının hastalık tehlikesini, meslek hastalığı iddiaları durumunda çalışanlarına ödemeleri gereken tazminatları göz önünde bulundurarak patlatma operasyonlarında sarı kum (silis kumu) kullanmayı bırakmalıdır. çok kırılgan, sarı kum (silis kumu) diğer patlatma ajanlarının aksine etkili bir kumlama malzemesi değildir, örneğin bu kumlara göre: garnet kum, çelik grit kum, çelik bilyeler, paslanmaz çelik grit ve bilyeler, kesme tel kum, beyaz alüminyum oksit, kahverengi alüminyum oksit, cam küreler, kumlama kumu olan; nikel slag kum ve bakır slag kumu. Örneğin; Garnet kumu yüksek verimli, ekolojik ve toksik olmayan bir kumlama malzemesidir (serbest silika içeriği < 0>%). Mohs ölçeğinde 8 mohs olan üstün sertliği nedeniyle garnet kum, kumlama işlemlerinde çok etkilidir. Ayrıca, malzeme kimyasal olarak stabildir, serbest demir ihtiva etmemesiyle temizlenmiş yüzeyi emprenye etmez ve paslanmaz çelik, alüminyum, bakır gibi demirli kirliliğin tolere edilmediği yüzeylerde başarıyla kullanılabilir. Ayrıca, garnet kum yeniden tekrar tekrar kullanılabilir bir malzemedir ve hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilir. Kronos Metal, kumlama ve su jeti ile kesme işlemleri için Hindistan garnet & Avustralya garnet kum hammaddesi tedariğinde ve eksiksiz hizmet sağlama konusunda ulusal liderdir.

PaylaÅŸ:

Yenilikçi ve Çözüm Odaklı İlkeleri Benimsiyoruz

https://www.high-endrolex.com/13